22 Haziran 2012 Cuma

Heidi Peynir Fondüsü Tarifi

Heidi fondü
Heidi'nin ekmeğini erimiş peynire batırarak yediği fondü, bir İsviçre geleneksel yemeğidir. Seksenli yılları bir çocuk olarak "Allahım bu Heidi'nin fondüsünü nasıl yapsam da yesem?" diye düşünerek ve avucunuzu yalayarak geçirmiş olabilirsiniz. Aslında yapması gayet basittir.

Fondü Tarifi

Malzemeler
  • İyi eriyeceğini düşündüğünüz bir kaşar peynir (Tabi özel fondü peyniri bulduysanız bilmem)
  • Küçük küplere ya da parçalara bölünmüş ekmek (Çeşitli tipte ekmekler deneyerek en iyi peynir-ekmek kombinasyonunu bulabilirsiniz)
  • Alttan mum ya da "burner" yakmanıza dayanacak, ısıya dayanıklı bir kap. (Fondü setleri de satılmakta, ben olmadığını varsayarak anlatıyorum.)
  • Mum ya da "burner" (küçük masa ocakçığı diyebiliriz)
  • Mumun üstüne kabı iyi oturmanızı sağlayacak herhangi bir araç (Artık ele ne geçerse, ısıya dayanıklı olsun. Amaç mumun kabı alttan ısıtması.)
  • Ekmek parçalarını peynire batırmak için küçük çatallar.
Tarif
  • Peyniri parçalara kesin ve kaba koyun. (Bir çeşit peyniri bitirdikten sonra bir başka çeşit peynirle tekrarlayabilirsiniz)
  • Mumu ya da burner'ı alttan yakın. (Aslında bu eritme işi ocakta da yapılabilir belki. Mum ve burner'ın amacı masada peynir eriyik kalsın, donmasın.)
  • Bırakın peynir erisin. İyice erimeli, sıvı hale gelmeli.
  • Ekmekleri çatala saplayıp peynire iyice daldırın.
  • Yiyin, tekrarlayın, yine yiyin. Arkadan Heidi jeneriği çalınabilir. Afiyet olsun!

Not: Fondü'nün başka çeşitleri de vardır. Mesela peynire ekmek batırmak yerine kızgın yağa et parçaları batırırsanız et fondüsü olur.
 
Kategori: Anime Yemekleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder